Pressinformation från Konstnärshuset - Nils G. Stenqvist <<


NILS G STENQVIST - GRAFIK, MÅLERI OCH SKULPTUR 11 januari - 4 februari 2003

Vernissage lördag den 11 januari kl. 12-16.

Konstnärshuset har glädjen att presentera en stor utställning med grafikern, målaren och skulptören Nils G Stenqvist. Utställningen pågår på tre plan, i husets tre utställningsrum; Stora Galleriet, Grafikgalleriet och Ateljén. Man välkomnas även av ett par skulpturer i den nedre foajén.

Nils G Stenqvist föddes år 1934 i Stockholm. Han växte upp i Bromma och var tidigt på det klara med att han ville bli konstnär. Redan 1948 deltog han som gästartist i sin första utställning "God konst i alla hem" som arrangerades av Anna Sjögren på HSB, där hans far f.ö. arbetade. År 1956 blev Nils antagen till Konsthögskolans grafiklinje men hade då redan hunnit få en inbjudan att studera vid Oskar Kokoschkas Fria Akademi i Salzburg. Han valde till sist Konsthögskolan i Stockholm där han så småningom, delvis parallellt med de egna studierna, kom att verka som tryckare och sedan som biträdande lärare. Han återvände senare som professor på grafiklinjen mellan 1973 och 1983.

Huvuddelen av utställningen på Konstnärshuset utgörs av arbeten från det senaste decenniet. En del äldre bilder berör dock teman som under åren återkommit i Stenqvists produktion; naturens lagbundenhet och variation, de mikroskopiska sammanhangen i cellernas värld eller de allra största, himlakroppar, galaxer och stjärnor. Från 1961 har han undersökt strukturerna i urberget i Stockholms skärgård och i den fossila världen från silurtiden på Gotland.
Nils G Stenqvist arbetar med bild och skulptur i sina ateljéer i Dalarö och på Gotland. Djuptrycksgrafiken, särskilt färgetsningen, arbetar han med i egen verkstad med koppartryck (f.d. A.G. Lundins koppartryckeri) i Björkhagen, där sonen Martin är tryckare. Bland de många offentliga arbetena kan nämnas den stora dubbelfossilen i Vångagranit vid Huddinge pendeltågsstation, golvet i Naturhistoriska Riksmuseet, textilen i entrén till utställningarna och stengodsväggen runt hörsalen i Kungliga Biblioteket samt entrén till akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Stenqvist var medlem i IX-gruppen under dess 35-åriga existens. Basen för gruppen var att medlemmarna utbildat sig på Konsthögskolans grafikskola i Stockholm och att de tillhörde samma generation. Gruppen, som är en av Sveriges mest långlivade konstnärskonstellationer, upplöstes i o m Philip von Schantz bortgång 1999.

Vid sidan av sitt konstnärskap har Nils G Stenqvist varit engagerad i en lång rad organ, kommittéer och nämnder med koppling till konsten, bl.a: Konstnärshusets Grafikgrupp, ledamot av Konstakademien, ordförande i NUNSKU, grundare av och styrelseledamot i Grafikens Hus, konstrådgivare på Tumba bruk där han var med om att ta fram nuvarande sedelserie. Han tillhör Postens Konst- och programråd och skapar, för Vetenskapsakademien, de unika diplomen till Nobelpristagarna.