Cecilia Sikström - kvartalets konstnär sommaren 2001

Serigrafi - Marlene - av Cecilia Sikström.Serigrafi Venus av Cecilia Sikström Kvartalets konstnär detta kvartal är Cecilia Sikström som är aktuell med de två nyskapade serigrafier till vänster.

Ceicila Sikström, 39 år, har redan fått stor uppmärksamhet i sitt konstnärskap. Cecilia är en skicklig grafiker och baserar gärna sina grafiska bilder på egna målningarna. Vi har haft förmånen att följa Cecilia Sikström när hon tryckte två serigrafier på LITO+SCREEN hos Catarina Kusoffsky på Kungsholmen i Stockholm. Den ena föreställande Marlene Dietrich och den andra en mor med sina två barn. På denna sida presenterar vi bl a några bilder från denna tryckning.

Att trycka en serigrafi kan inledningsvis se enkelt ut, men kräver mycket förarbete, noggrannhet, tålamod samt ett mycket gott samarbete mellan konstnär och tryckare. Före varje tryckning måste ett plastfilmsoriginal skapas. De tre bilderna nedan visar Cecilia i skapandeprocessen av ett av plastfilmsoriginalen till serigrafierna. På en klar plastfilm målar Cecilia med tusch de partier som ska ligga till grund för nästa tryckning. Varje färg kräver sitt original.

Cecilia Sikström förbereder serigrafierna Marlene och Venus. Cecilia Sikström förbereder serigrafierna Marlene och Venus. Cecilia Sikström förbereder serigrafierna Marlene och Venus.
Ta gärna del av en detaljerad presentation av den serigrafiska tekniken och Cecilia Sikströms skapande av de två serigrafierna ovan, se: Serigrafier - den serigrafiska tekniken (silk-screen)

Cecilia Sikström målar.Cecilias målningar är mycket eftertraktade och säljer vid utställningarna. På denna sida kan vi endast presentera en målning av Cecilia i och med att många av hennes målningar är i privat ägo och därmed svårtillgängliga för fotografering. Vi vill därför redan nu informera alla konstintresserade att den 16 mars 2002 börjar Cecilias utställning på Thileska Galleriet i Stockholm. En utställning som Cecilia redan har börjat förbereda. Längre ned på denna sida visar vi bilder från hennes atlejé där hennes påbörjade målningar kan ses. Varje målning är mycket tidskrävande och normalt hinner Cecilia med sex-åtta målningar per år. Kvinnor är det vanligaste motivet i Cecilias målningar.

Läs mer om Cecilia Sikström:
Cecilia Sikströms biografi


Cecilia i sin atlejé i centrala Stockholm.
Cecilia Sikström i sin ateljé.
Cecilia Sikström i sin ateljé.
Klicka på bilden för en förstoring.
Cecilia Sikström i sin ateljé.
Cecilia Sikström
Klicka på bilden för att se den i förstoring.
Cecilia Sikström i sin ateljé.
Cecilia Sikström i sin ateljé.

Startsida   Tillbaka