Hoppa till textinnehållet - Hoppa till aktuell information och förändringar på webbplatsen. -  - 
Enjoy Scandinavian Art - Start - 
 - 

Alvar Janssons utställning i Bror Hjorths Hus

I Bror Hjorths Hus, Uppsala, visades en utställning av Alvar Jansson 26 januari - 3 mars 2008. Utställningen arrangerades av Bror Hjorths hus tillsammans med Lena Boëthius, 1:a intendent Göteborgs konstmuseum.

Observera att många av konstverken går att se i förstoring genom att klicka på konstverken i bilderna.

 

Bror Hjorths Hus i Uppsala
Bror Hjorths Hus i Uppsala.

  Porträtt av Lena
Porträtt av Lena Boëthius.

Gode vännen Peter Dahl skrev om Alvar Jansson:

"Alvar Jansson avslutade sällan sina målningar. Det han visade upp var bilder i olika stadier av en mognadsprocess. Han ville helst inte skiljas från dem utan ha dem hos sig i ateljén och se dem långsamt växa upp och mogna. När han ställde ut hände det till galleristens förskräckelse att han kom in på utställningen och målade vidare på sina verk, och när han utfört en porträttbeställning kunde det hända att han långt efter det att han levererat verket ringde på dörren med penslar och palett i högsta hugg, hälsade och klev in. Till beställarens fasa ställde han sig på salongsmattan och målade vidare på porträttet. Han var ju tvungen att hälsa på sina målningar och se hur de mådde och hjälpa dem vidare."

...

"Måleriet var det viktiga, motivet bara en förevändning för måleri. När Alvar målade ett granatäpple blev det inte ett granatäpple utan ett avmålat granatäpple. Den distansen var han noga med.

Jag hade sedan länge beundrat Alvars måleri när vi träffades som lärarkollegor på Konsthögskolan i Stockholm under slutet av sjuttiotalet. Under våra samtal lärde jag mig mycket om måleri och fann att vår inställning till måleri var besläktad."

...

"Alvar skydde trenderna och arbetade vidare på sitt sätt, alltmer vredgad på trendmakeri och dess överstepräster och prästinnor. När postmodernismen för ett tag sen var som mest i ropet vägrade han helt enkelt att ställa ut eftersom han ansåg att det var meningslöst att visa något i ett sådant konstklimat. Han dog under den perioden och hans bilder får nu växa vidare inför våra ögon utan att han fortsätter att måla på dem. De kommer att överleva trenderna eftersom de är ett levande måleri som talar till oss med samma livskänsla som människor hade som levde för hundra eller tusen år sedan, som de har nu, och som de kommer att ha i framtiden."

Peter Dahl

Ur Alvar Jansson, Raster förlag, Skara 1993

 


Utställningen upptar ett enda stort rum. Från vänster ser vi, Landskap med djur, Boxningsmatch, Badhus, Ripjägare (på huk), Självporträtt till häst, Självporträtt samt Bröd, salt och vatten.

 


Tre oljemålningar. Från vänster På hemväg, Olycksfall samt Ölsjapp.
 
Vanadislunden, olja på duk.

 


Klickbara ovan är oljemålningarna Trut, Vinbär och Boxningsmatch.

 


Stående sicilianska

  Alvar Jansson - Bror Hjorths Hus Uppsala

 

Biografi

I Alvar Janssons biografi går det att läsa mer om hans konstnärskap.
Alvar Janssons biografi

Grafik av Alvar Jansson

Enjoy Scandinavian Art har ett grafiskt blad "På väg till gruvan" till försäljning av Alvar Jansson:
Alvar Janssons grafik till försäljning

 

© Copyright: Alvar Jansson
Foto: No WaIT AB

 - TillbakaTillbaka  -      UppUpp  -   
Självporträtt till häst Självporträtt Boxningsmatch - Alvar Jansson Ripjägare (på huk) Ölsjapp - Alvar Jansson Ölsjapp - Alvar Jansson Vinbär - Alvar Jansson Trut - Alvar Jansson Laggård - Alvar Jansson Boxningsmatch Vinbär - Alvar Jansson